Кръстословици
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Кръстословици

Енигматичен форум, всичко от А до Я за кръстословиците!
 
ИндексИндекс  Последни снимкиПоследни снимки  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  

Share | 
 

 "Квадрат"

Предишната тема Следващата тема Go down 
АвторСъобщение
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: "Квадрат"   "Квадрат" Empty9th Август 2008, 17:42

Първото издание, което искам да представя е "Квадрат" с автор и издател Георги Петров от Разград. Излиза с прекъсвания в продължение на 8 години - от 1992 до 2000 г. с издадени 60 броя.
В "Квадрат" се публикуват лесни кръстословици. Авторът майсторски използва изключително популярни думи, които всеки българин използва в ежедневието си, като ги свързва с кратки (2-, 3- и 4-буквени) непопулярни думи. Творбите са лесни за решаване, но съставянето на подобни кръстословици иска много опит и богат речников запас. Често се нарушават някои от правилата в бългаската енигматика: например често има определения като "Две еднакви грасни букви", "Поредни букви от българската азбука", "Фамилия от имато Иван", "Българско мъжко име", но това не е безсилие на автора (Георги Петров е доказал себе си много добър автор), а по-скоро целта е да се следва линията кръстословиците да са достъпни.
Изданието е конструирано така, че всеки да може да реши кръстословицата до край и отговори на задачите не се публикуват.
На последната страница на всеки брой има рубрика "Уважаеми приятели", в която авторът се обръща към читателите с благодарности, коментари, новини и др.
В много от броевете има разнообразни конкурси.
"Квадрат" излиза първоначално като брошура от 16 страници с 8 кръстословици, но от бр. 36 става вестник с 8 сканди кръстословици, а от бр. 53 излиза като книжка с 34 сканди кръстословици.

Ето снимка на последния брой на "Квадрат" като издание за класически кръстословици (юни 1995 г.). Кръстословицата е решена и може да се види стила и думите.
"Квадрат" Kvadra10
Върнете се в началото Go down
Pet
Admin
Pet


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 17:02

"Квадрат" беше уникално издание (особено през първите 1-2 години (92-93) от създаването си). Георги Петров, безспорно доказан майстор, напипа една незаета ниша на енигматичния пазар и изданието се радваше на много голяма популярност сред читателите. За жалост, както обикновено се получава, появиха се имитатори, хора които нищо не разбират от енигматика започнаха да издават кръстословици, пълни бози заляха пазара, после дойде бума на сканди и не остана нищо качествено. Така е през последните 13-14 години, в България не се прави енигматика, издават се книжки с кръстословици, но истински енигматични издания почти няма.

П.П. в брой 9 на "Квадрат" е публикувана моя кръстословица, тогава беше обявена като "първата читателска кръстословица в стил "Квадрат", след нея стана традиция във всеки брой да се публикува по една читателска кръстословица. Искам да благодаря на Георги Петров за подадената ръка, за напътствията и поощренията, които съм получавал от него, за сътрудничеството ни около вестниците "Демокрация" и "Поглед" и за добрите думи, които винаги е казвал за мен!
Върнете се в началото Go down
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 17:33

Копирам едно интервю с Георги Петров, което открих преди време и съм го запазил. Вече страницата не е активна, затова не я посочвам.

"Квадрат" G_petr10
На снимката - самият Георги Петров.

Ето и интервюто.

Г-н Петров, Вие сте доайен при изработването на кръстословици. Кога започнахте да се занимавате с тях и защо?
Първият ми спомен е, когато бях в шести клас през 1967-1967 г. В тези времена беше трудно и не можеше да се публикува безпроблемно. Важно беше хората да могат да работят, а не да се отдават на различни занимания. Изключение правеха само "Поглед", "Антена" и "Орбита". Решавайки ги, постепенно се запалих. Направих и първия опит да съставя кръстословица. През 1972 г. имах шанс - в."Старт" помести първата ми публикация.

Било е голямо постижение.
Да, при тогавашната конюнктура да пробие момче от провинцията, наистина си беше постижение. Кръстословицата беше спортна, както го изискваше изданието.

Как се прави кръстословица?
Тогава беше много трудно. Хората от нашето поколение знаят, че се работеше с тушовки, кадастрони, всичко се чертаеше на ръка. Сега всичко е компютъризирано - от края на деветдесетте години има и специални програми, която прави всичко. Компютърът обаче още не може да стигне човешките възможности. В смисъл, че не може да предложи голямо разнообразие, да няма повторение и втръсване на думи, познати до болка на хората, като алани, атамани, ноти и т.н.

Каква беше технологията?
Сложна. С линийки чертаех първо върху некачествен и грапав кадастрон. След това цифричките се изрязваха от по-лъскава хартия с ножичка и се лепяха с клечица и с лепило, подобно на "С 200". Беше къртовски труд. В тези времена си спомням през 1972 г. се основа Съюз на българските енигматици под егидата на министерството на културата, нещо като Съюза на писателите. Бяхме около 40 човека. Тогава хората от провинцията пробиваха трудно в тези среди. Та моят пробив беше геройство.

Как Ви "идваха" самите думи в подредбата?
Ползваха се речници и енциклопедии. Ама и те се издаваха рядко - веднъж на пет-десет години. Но и аз собственоръчно съм си правил речници, записвал съм си в тетрадки думички.

Нужен ли е талант? Какво е разковничето при правенето на кръстословици?
Май е нужен талант. Като за всичко. Когато си го имаш отвътре, става с лекота. А разковничето е в общата енциклопедична култура и в богатия речников запас от около 6 000 думи.

Вие решавате ли кръстословици?
Сега не. Като ученик, обаче, много. Всичко започна с решаване. Някаква магия в кръстосването на думите ме привлече.

А изготвяте ли?
Да. Имах собствени издания от 1992 до 1998 г., казваше се "Квадрат" - специализирана книжка на А5. Сега се занимавам с търговия на едро с енигматични материали.

Опирате ли до услугите на компютъра?
Съвсем незначително. Повече разчитам на себе си. Чертежа ми го прави компютърът. Другото е от мен. Сега една трета от изданията се правят все още от хора. А истинските ценители се насочват именно към тях.

Галина МАРИНОВА
18.08.2006 г.
Върнете се в началото Go down
Pet
Admin
Pet


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 18:36

Чел съм го това интервю, дори бях го запазил във Favorites, но страницата наистина вече не съществува, добре, че си го копирал Жоро! Само който е лепил цифрички и е чертал на ръка знае за какво става дума, затова и нещата от него период са в пъти по-ценни, затова и пуснах темата за графиките!
Върнете се в началото Go down
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 19:47

Да, вярно е, че нещата отпреди години са ценни. Аз съм почитател на класическите форми, но, съгласи се, че сканди кръстословиците са много по-удобни за решаване, тъй като определенията са в самата кръстословица, и не е нужно да се търсят някъде встрани. Мисля, че затова беше техният бум в средата на 90-те у нас, а да не говорим, че са и най-разпространеният жанр и в чужбина. Плюс това, като имаш предвид, че и компютрите вече са навлезли навсякъде, представяш ли си се пак да чертаеш на ръка и да лепиш цифри? Тези времена отминаха безвъзвратно.
Пълните бози, които наводниха пазара, всичките бяха компютърни недоносчета. Нали затова Георги Петров спря да предлага неодобрените за "Квадрат" творби на в. "Демокрация" - просто от вестника си купиха пловдивската програма за съставяне. Защо спря и "Енигматичен коктейл"? Защото и от "Холи Гост" се сдобиха със същата програма и започнаха в. "Крис", а после и няколко десетки други вестника. Чиста печалба: не плащаш хонорари; лесно оформление - програмата прави всичко. Това е.

Между другото, Георги Петров е автор и издател на серия вестници и книжки със заглавия като "Леко сканди", Забавно сканди", Най-приятно сканди". Никъде по тези издания няма информация, но стилът е на Петров, сто процента съм сигурен - почти като в "Квадрат". Освен това, оформлението на последните броеве на "Квадрат" и на тези е идентично. За съжаление това са адски профанизирани кръстословици - заради пазар ли, заради какво, - са съставени много добре, но определенията са... не знам... идиотски: "Градът на радомирци", "Мъжкият на леопардка" и т.н. Но стилът на Петров не може да се сбърка, затова си ги купувам. Поне знам, че човек ги е правил.
Върнете се в началото Go down
Pet
Admin
Pet


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 20:32

Жоро написа:
Да, вярно е, че нещата отпреди години са ценни. Аз съм почитател на класическите форми, но, съгласи се, че сканди кръстословиците са много по-удобни за решаване, тъй като определенията са в самата кръстословица, и не е нужно да се търсят някъде встрани. Мисля, че затова беше техният бум в средата на 90-те у нас, а да не говорим, че са и най-разпространеният жанр и в чужбина. Плюс това, като имаш предвид, че и компютрите вече са навлезли навсякъде, представяш ли си се пак да чертаеш на ръка и да лепиш цифри? Тези времена отминаха безвъзвратно.
Съгласен съм Жоро, аз съм фен на сканди формите, почти всичко класическо може да бъде направено на сканди. Въпросът е, че в повечето случаи авторът само съставя, а графиката не само, че се прави от компютър, но е дело на друг човек и винаги изглежда по един и същи досаден начин. С малко въображение и желание сканди формите могат да придобият различна визия и да носят своята индивидуалност, това се постига, но трябва изданието да е авторско и човек сам да си прави предпечата.

Жоро написа:
.... За съжаление това са адски профанизирани кръстословици - заради пазар ли, заради какво, - са съставени много добре, но определенията са... не знам... идиотски: "Градът на радомирци", "Мъжкият на леопардка" и т.н. Но стилът на Петров не може да се сбърка, затова си ги купувам. Поне знам, че човек ги е правил.
Аз много рядко купувам, не мога да си харесам нищо, когато купя попадам все на крадени неща звезди , а дори и през 2008 г. все още има издания с ужасни графики, правени на компютър, но от пълни аматьори, ужас. reve
Върнете се в началото Go down
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 20:43

Пет, не знам защо така се отплесна темата, но честно казано изобщо не ми се говори за боклука, който в момента е на пазара. Побеснявам, като си помисля, че толкова много качествени издания загинаха заради алчни разпространители и разни фирми с възможности, бълващи десетки сканди вестници.
Но се чудя толкова ли не останаха ценители; къде са хилядите почитателите отпреди 15 години; няма ли да върви нещо качесвено сред тази помия? Защо старите издатели не се пробват пак?
Върнете се в началото Go down
Pet
Admin
Pet


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 20:54

Да, отплесна се темата, да не я разводняваме повече. Старите издатели и да се пробват моята прогноза (дано да греша) е, че след 5-10 години няма да има вестникарски пазар! Нацията твърде много се профанизира, идва ред на чалга поколението, което не се интересува от духовното. Може пък да се появи нов хит, например сканди на шльокавица, сигурно ще му се кефят много понеже ще е за неграмотници scratch
Върнете се в началото Go down
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty12th Август 2008, 21:00

Май аз я разводних; нещо се запалих пак.
Laughing
Не е зле да заемаш пазарната ниша докато е време, че току-виж някой ти лапнал идеята. Twisted Evil
Оня ден получавам едно лично съобщение

Цитат :
Kvo staa tongue tongue tongue affraid
Направо паднах от стола.

Мисля, че си песимист, но с право.
Както и да е. Отивам да снимам още някоя антика.
Върнете се в началото Go down
Pet
Admin
Pet


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty13th Август 2008, 00:09

Оптимист, винаги оптимист!
Върнете се в началото Go down
Жоро
ултрас
ултрас
Жоро


"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty30th Януари 2023, 20:39

https://bnr.bg/horizont/post/101496464/enigmata-na-chernite-i-beli-kvadratcheta

Интервю със сина на Георги Петров. От него става ясно, че за съжаление Георги Петров е починал преди три години.
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
"Квадрат" Empty
ПисанеЗаглавие: Re: "Квадрат"   "Квадрат" Empty

Върнете се в началото Go down
 

"Квадрат"

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото 

 Similar topics

+
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Кръстословици :: Критика, дискусии, издания :: Издания-
Идете на: